Het Verhaal van

Het Bewaarde Land

Het Bewaarde Land is een natuurbelevingsprogramma met een verhaal, dat de fantasie prikkelt en kinderen verbindt met de natuur. Het verhaal komt tijdens het programma op allerlei manieren terug.

Ergens in Nederland ligt een gebied, waar de mensen in harmonie met elkaar en met de natuur omgaan. Die houding van respect vóór en verwondering over de natuur maakt het natuurgebied tot Het Bewaarde Land. Dit land bestaat vast al op meer plekken, alleen wordt het waarschijnlijk anders genoemd.

Het Bewaarde Land wordt beheerd door de wachters van de vier elementen Aarde, Water, Lucht en Vuur. Deze elementen zijn in verschillende culturen en in alle tijden terug te vinden. Als vijfde element is in Het Bewaarde Land gekozen voor Kleur.

In Het Bewaarde Land verbinden deze elementen de wachters met de natuur. Door het verhaal van Het Bewaarde Land worden ook de kinderen verbonden met de natuur. Zo is er in Het Bewaarde Land soms een hol gegraven om in de aarde te kunnen zijn, een boomhut om daarin van de lucht te kunnen genieten of een zonnewijzer om iets weer te geven van onze relatie met de zon.

Vrouw Fleur is de schakel tussen de wachters en de buitenwereld. Zij woont in een huisje aan de rand van Het Bewaarde Land en ontmoet de wachters vaak. Die komen bij haar een kopje kruidenthee drinken of nieuws uitwisselen over de gebeurtenissen in Het Bewaarde Land.

Bij Vrouw Fleur komen ook wel eens kinderen op bezoek. Zij vinden dat een spannend avontuur, want Vrouw Fleur kan hen heel veel vertellen over de geneeskrachtige en eetbare planten. Met haar kunnen ze stilletjes dieren bekijken, en Vrouw Fleur weet waar de wachters te vinden zijn…